Cloud Sunucu Nedir ?

Şahin Bölükbaşı
2 min readJul 19, 2023

--

Cloud sunucu, fiziksel olarak bir kullanıcının elinde bulunmayan, veri merkezlerinde barındırılan ve internet üzerinden erişilebilen sanal bir sunucu türüdür. Bulut bilişim (cloud computing) teknolojisi sayesinde, sunucular ve diğer altyapı hizmetleri sanal olarak sunulur ve kullanıcılara ihtiyaçlarına göre ölçeklendirilebilir, esnek ve yüksek performanslı bir hizmet sunulur.

Cloud sunucular, veri merkezlerindeki yüksek güvenlik önlemleri ve sürekli çalışma özellikleri sayesinde yüksek erişilebilirlik ve güvenlik sağlarlar. Aynı zamanda kullanıcıların fiziksel sunucu yönetimi ve bakımından kurtulmalarını sağlayarak, kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak tanır.

Örnek olarak, bir web sitesi sahibi gelen yoğun trafiği karşılamak için kendi fiziksel sunucusunu kullanabilir ya da bulut hizmet sağlayıcısından bir cloud sunucu kiralayabilir. Cloud sunucu, trafik arttığında kaynakları otomatik olarak ölçeklendirebilir ve gerektiğinde yeni sunucular ekleyerek yükü dengeler.

Cloud sunucular, genellikle özel ve paylaşımlı olarak iki farklı tip olabilir. Özel cloud sunucu, bir tek müşteriye tahsis edilir ve diğer müşterilerle kaynaklar paylaşılmaz. Paylaşımlı cloud sunucu ise birden fazla müşteri tarafından kullanılır ve kaynaklar paylaşılarak maliyetler düşürülür.

Birçok büyük teknoloji şirketi cloud sunucu hizmetleri sunarak müşterilere altyapı hizmetleri sağlar. Bu tür hizmetler, kullanıcılara daha az maliyetle, yüksek performanslı ve esnek bir şekilde sunucu ihtiyaçlarını karşılamak için olanak sağlar. Cloud sunucuların kullanıldığı bazı platformlar ve hizmetlere aşağıda inceleyelim.

Amazon Web Services (AWS)

Dünyanın en büyük ve en yaygın kullanılan bulut hizmet sağlayıcısıdır. AWS, birçok hizmeti içerisinde barındırarak sunucu hizmetleri, veritabanı yönetimi, depolama alanları, yapay zeka hizmetleri ve daha birçok çözüm sunar.

Microsoft Azure

Microsoft’un bulut hizmet platformudur. İnternet tabanlı uygulamaların, veritabanlarının ve diğer hizmetlerin bulut üzerinden yönetilmesine olanak sağlar. Ayrıca, büyük veri analitiği, makine öğrenimi ve IoT (nesnelerin interneti) hizmetleri sunar.

Google Cloud Platform (GCP)

Google’ın bulut hizmet platformudur. Google’ın kendi altyapısını temel alan GCP, ağ hizmetleri, depolama alanları, veritabanı çözümleri, yapay zeka ve veri analitiği gibi birçok hizmeti içerir.

DigitalOcean

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilen bir bulut hizmet sağlayıcısıdır. Basit ve kullanıcı dostu arayüzü ile dikkat çeker ve ölçeklenebilir sunucu çözümleri sunar.

IBM Cloud

IBM’in bulut hizmet platformudur. Yüksek performanslı sunucu hizmetleri, veritabanı yönetimi, yapay zeka ve blokchain çözümleri gibi geniş bir yelpazeye sahiptir.

Oracle Cloud

Oracle’ın bulut hizmet platformudur. Veri yönetimi, uygulama geliştirme, yapay zeka ve analitik gibi farklı hizmetleri içerir.

Cloud Sunucuların Avantajları

Esneklik

İhtiyaçlara göre sunucu kaynakları kolayca ölçeklendirilebilir ve gereksiz kaynak kullanımı önlenir.

Yüksek Erişilebilirlik

Veri merkezlerinde yedekli altyapılar kullanılarak yüksek erişilebilirlik ve kesintisiz hizmet sunulur.

Maliyet Verimliliği

Kullanıcılar, fiziksel sunucu altyapıları için yüksek başlangıç maliyetlerinden kurtulur ve ihtiyaçlarına göre ödeme yaparlar.

Otomatik Yönetim

Altyapı yönetimi, otomatikleştirilerek bakım ve güncelleme süreçleri kolaylaştırılır.

Cloud sunucular, günümüzde birçok işletme ve geliştirici için önemli bir tercih haline gelmiştir. Ölçeklenebilirlik, esneklik ve yüksek performans gibi avantajları sayesinde, bulut hizmetleri sayesinde uygulamalar ve hizmetler daha verimli bir şekilde sunulabilir ve yönetilebilir.

--

--

Şahin Bölükbaşı
Şahin Bölükbaşı

No responses yet